Media

$titel

Foto: Ronald Knapp

 

Jonge talentvolle klassieke musici vanuit alle windstreken namen bezit van de podia op de meest uiteenlopende locaties in en rond de hoofdstad. Met 'Expeditie' als thema van Grachtenfestival Amsterdam 2015 werden zowel publiek als musici uitgedaagd buiten de gebaande paden te treden. Stadsbewoners en bezoekers uit binnen- en buitenland wisten het festival goed te vinden. Het zonnige weer bracht een hoop volk op de been naar de gratis buitenconcerten.

 

Het eerste weekend begon met onder meer de opera ‘The Telephone’, die met zeer lovende kritieken werd ontvangen. ‘3 Cars’, de muziektheaterproductie gecomponeerd door de jonge Luke Deane, vond plaats in de industriële Van Gendtloods van Amsterdam Roest en bleek één van de grote verrassingen van het festival.

 

Met tien concerten op zeven locaties loopt de Stelling van Amsterdam als een rode draad door de programmering van dit jaar. Op onder meer Fort Diemerdam, Vuurtoreneiland, het Amstel Hotel en Forteiland Pampus worden concerten geprogrammeerd. Deze locaties bevinden zich zowel in Amsterdam als de aangrenzende gemeenten Diemen, Muiden, Zaanstad, Ouder-Amstel en Amstelveen.

 

In boksschool Xena Sports waren bezoekers tot tranen geroerd door de voorstelling 'Slaande ovatie' van de pas afgestudeerde Elsbet Remeijn en Claudette Verhulst.

 

Het Junior Grachtenfestival bracht als vanouds voorstellingen voor iedereen van 0 tot 12 jaar. Alle babyconcerten waren uitverkocht en het gratis buitenconcert 'Ei!' van Opera Dolleboelja kreeg de lachers op de hand van jong tot oud.

 

Mirjam Barendregt, directeur van Grachtenfestival Amsterdam is tevreden over de hoge kwaliteit van de concerten: "Het talent spatte er af, de afgelopen tien dagen. Ik kan alleen maar zeggen: het was een groot muzikaal feest. We hadden geweldige musici te gast uit meer dan vijftig landen en bijzondere premières."

 

Een uniek bezoek van de jonge musici van het Shaanxi Folk Culture Symphony Orchestra uit China verraste het publiek in de Posthoornkerk met twee onovertroffen concerten. Twee muzikale werelden ontmoetten elkaar, ook door de bijdrage van accordeonist Vincent van Amsterdam.

 

De befaamde serie Huis-, Tuin-, en Dakterrasconcerten verkocht ieder concert uit. Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk bood met haar Residency een prachtige staalkaart van haar talenten met intieme en avontuurlijke concerten; ‘Winterreise’ in het Geelvinck Huis was binnen afzienbare tijd uitverkocht.

 

Meesterlijk! stond ook dit jaar weer garant voor volle zalen en vond tijdens deze editie plaats in de prachtige zaal van het KIT | Meetings & Events (voorheen Koninklijk Instituut voor de Tropen). Daar werd ook de GrachtenfestivalPrijs 2015 uitgereikt aan violist Mathieu van Bellen, die daarmee Artist in Residence wordt van het volgende Grachtenfestival Amsterdam, dat plaatsvindt van 12 tot en met 21 augustus 2016.

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer